menu
Veelgestelde vragen > Je eerste werkdag

Je eerste werkdag

Aangenomen, tijd voor een feestje! We gaan je helpen om je eerste werkdag zo goed mogelijk door te komen en gelijk je goede indruk van het sollicitatiegesprek door te zetten. Een eerste werkdag kan stressvol zijn en daarom helpen we je met een aantal handige tips en tricks!

 

 1. Op tijd onder de wol.
  Zorg ervoor dat je op tijd gaat slapen. Dit zorgt er voor dat je de volgende ochtend lekker fris en fruitig de werkdag kan beginnen. Daarnaast zul je veel nieuwe dingen leren en nieuwe indrukken ondergaan. Als je lekker uitgeslapen bent kun je deze informatie makkelijker opslaan. 
 2. Je werkkleding klaarleggen.
  Waar is mijn werkbroek?! Stress! Nee dit is niet hoe je de ochtend wil beginnen. Zorg ervoor dat je de avond ervoor je werkkleding klaar hebt gelegd zodat je binnen mum van tijd aangekleed bent en niet onnodig in tijdnood komt. 
 3. Heb je je lunch al voorbereid?
  Tussen de middag is het natuurlijk tijd om een hapje te eten. Zorg ervoor dat je dit de avond ervoor klaar hebt liggen simpelweg om dezelfde reden als hierboven beschreven; het scheelt tijd. Tijdens je eerste werkdag heb je nog niet helemaal een ritme in de ochtend, dus zorg ervoor dat je bepaalde dingen van tevoren hebt geregeld. 
 4. Ontbijt goed
  Een goed ontbijt is het halve werk. Nou, niet letterlijk, maar het maakt je werkdag wel wat makkelijker want je hebt simpelweg meer energie.
 5. Vertrek ruim op tijd.
  Te laat zijn is een van de grootste fouten die gemaakt wordt op de eerste werkdag. Dit kun je voorkomen door ruim op tijd van huis te gaan. Check voor vertrek even de verkeersinformatie en zorg dat je ongeveer 15 minuutjes te vroeg aankomt op je werk. 
 6. Zorg dat je telefoon niet af gaat.
  Niks is vervelender dan af en toe een piepje of geluidje. Zorg ervoor dat het niet merkbaar is dat je en telefoon bij je hebt. Je kan hem uit doen, op stil zetten of in de tas/kluis laten zitten. Daarnaast is het natuurlijk ook niet de bedoeling dat je om de paar minuten kijkt of je een pushmelding hebt. Je berichtjes, Instagram-updates en e-mails kunnen wel een paar uurtjes zonder je. 
 7. Introduceer jezelf.
  Stel jezelf voor aan je collega’s. Zorg dat je van tevoren ongeveer weet wat je wilt vertellen over jezelf, wat je gaat doen binnen je nieuwe functie en stel vragen terug. Probeer iedereen een beetje te leren, want je zult toch een aanzienlijk aantal uren per week samen moeten optrekken. Mocht de mogelijkheid er zijn om wat kennismakingsgesprekjes in te plannen dan zou ik dat zeker doen. Een gesprekje van een half uur waar je wat dieper in gaat op de samenwerking, het bedrijf en elkaars functie. 
 8. Geduld is een schone zaak
  Een nieuwe omgeving kan imponerend of stressvol zijn. Heb geduld, de eerste dagen zul je niet alles onder de knie hebben, weet je niet alles te vinden en zul je een hoop vragen hebben. Stel ze! Probeer zo snel mogelijk de antwoorden te krijgen op de vragen die je hebt, dit maakt het jezelf alleen maar makkelijker.
 9. De lunch
  Lekker een hapje eten. Het zal even wennen zijn om een draai te vinden in de pauze. Zorg ervoor dat je onderdeel bent van de groep en je niet fysiek gaat afzonderen of dat je alleen maar met je telefoon bezig bent. 
 10. De middag
  Na de lunch is het tijd voor het tweede gedeelte van de dag. Ga verder met je werkzaamheden, probeer zoveel mogelijk zelfstandig bezig te gaan, maar stel op de juiste momenten de vragen die je hebt. 
 11. Einde van de werkdag.
  Pak niet te vroeg in. Laat het niet overkomen dat je zo snel mogelijk weg wilt. ‘Go with the flow’. 
 12. Succes!
  Een eerste werkdag is altijd spannend omdat je niet weet waar je terecht komt, wat de ritmes binnen het bedrijf zijn en waar je alles kan vinden. Als je vragen hebt stel ze, sla alles wat je hoort op en dan voel je je binnen no-time op je plek. 


Geschreven door Anton Hekman
Laatst aangepast op