menu
Veelgestelde vragen > Voorbereiden op je sollicitatiegesprek

Voorbereiden op je sollicitatiegesprek

YES! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek; maar nu!?! Geen paniek, wij gaan je helpen. Wat moet ik aan, hoe ver voor tijd moet ik aanwezig zijn en kan ik ook domme dingen zeggen? We gaan het allemaal behandelen. Eén ding kunnen we je al wel vast meegeven; als je je sollicitatiegesprek goed voorbereid, zijn de zenuwen minder en gaat het gesprek ook nog eens stukken beter!

First things first. Ben je telefonisch uitgenodigd voor een gesprek? Helemaal goed, tijd om je voor te bereiden. Heb je een mailtje gehad; reageer even. Bedank de persoon voor de uitnodiging en geef aan dat je er op de juiste tijd en dag bent. Dit geeft gelijk je proactieve houding weer. Lukt het niet op het aangegeven tijdstip? Geef dit vroegtijdig aan en vraag naar enkele nieuwe data.

Je 8 sollicitatietips 

1. Wat doet het bedrijf waar ik ga solliciteren?
Speur het internet eens af en kijk wat je kan vinden over het bedrijf. Ze hebben vast een website, social media, een nieuwsbrief en meer. Daarnaast staat er vaak in de uitnodiging de naam van de persoon met wie je het sollicitatiegesprek gaat voeren, zoek hem of haar eens op LinkedIn op. Zo kom je beslagen ten ijs en kun je beter antwoord geven op de vragen die je krijgt.

2. Lees de vacature nog een keer door
Weet je nog welke skills belangrijk waren voor je eventuele nieuwe baan, nee? Lees de vacature nog een keer door, want hierin staan alle functie-eisen op een rijtje en naar wat voor persoon ze op zoek zijn. Onthoud de belangrijke dingen zodat je daar op in kan spelen tijdens het gesprek. Er zullen zeker vragen over komen.

3. Heb je je eigen verhaal paraat?
Je kent jezelf natuurlijk als geen ander en tijdens het sollicitatiegesprek wil iedereen alles van je weten. Het is goed om van te voren te bedenken hoe jij je zou profileren naar het bedrijf toe. Oefen het eens in je hoofd of tegen een vriend/vriendin. Zo heb jij je verhaal paraat en zijn er geen ongemakkelijke momenten dat je moet nadenken over wat je zelf leuk vindt, hebt gedaan of nog wilt doen in je leven.

4. Wat trek je aan?
Solliciteren bij een formeel bedrijf of jonge onderneming, een hoge- of een startersfunctie, de kleding maakt de man en vrouw. Een nette en verzorgde uitstraling is bij elk sollicitatiegesprek belangrijk. De kleren die je draagt zeggen iets over jou en is de eerste indruk die je maakt

5. De ‘standaard’ vragen

Je kent ze wel; de vragen waar eigenlijk niemand een 100% antwoord op heeft, maar toch moet beantwoorden. Eigenlijk weet je wel dat je ze krijgt, maar dat bedenk je vaak pas achteraf. Dat is vanaf nu anders. Wij hebben er wat voor je op een rijtje gezet plus nog wat tips per vraag.

 • Kan je iets over jezelf vertellen?
  Noem niet je CV op, maar vertel iets persoonlijks. Vertel iets over je hobby’s, bepaalde eigenschappen van jezelf en ander enigszins relevante informatie.
 • Wat maakt jou geschikt voor deze functie?
  Hier komt het van pas dat je de vacature nog een keer hebt doorgelezen. Benoem hier de punten die gevraagd worden voor de functie en vertel waarom jij goed aan deze punten voldoet. Wijs hier op ervaring, kennis of andere factoren waarom jij voldoet.
 • Kun je een aantal goede en slechte eigenschappen van jezelf benoemen?
  Dit is altijd een van de lastigste vragen. Bedenk dit van te voren zodat hier geen ongemakkelijke momenten ontstaan. Het kan heel erg uiteen lopen, maar zorg wel dat je er een aantal van jezelf benoemd. Probeer wel rekening te houden met de functie. Als je solliciteert voor boekhouder, moet je niet bij je slechte eigenschappen noemen dat je niet kan rekenen.
 • Waarom heb je op deze functie gesolliciteerd?
  Vertel hier wat je interesse heeft gewekt. Is het een volgende stap of ben je zeer ervaren en gedreven in dit vakgebied? Vind je deze bepaalde functie heel erg leuk of zijn er nog andere redenen?

Dit zijn lang niet alle vragen die regelmatig voorbij komen tijdens sollicitatiegesprekken, maar ze zijn ook niet allemaal te behandelen. Wat we hier mee willen zeggen is dat je goed voorbereid moet zijn zodat elke vraag die je krijgt een beetje kunt sturen naar positieve aspecten voor jouw sollicitatie.

6. Bedenk zelf een aantal vragen om te stellen
Je kent het wel de vraag: heb jij nog vragen? Los van dat je door het stellen van vragen meer te weten kan komen over je functie/het bedrijf, komt het ook geïnteresseerd over. Hieronder een paar voorbeeldvragen:

 • Wat maakt het leuk om bij {Naam bedrijf} te werken?
 • Waarom zijn jullie opzoek naar iemand in deze functie?
 • Wat is de samenstelling van het team?
 • Wat zijn de vervolgstappen na dit gesprek?

7. Bepaal je salarisindicatie
Niet bij elke vacature staat een salarisindicatie of er staat ‘marktconform’. De kans is aanwezig dat er gevraagd wordt naar jouw salarisindicatie, met andere woorden: wat wil je verdienen? Zorg dat je hier een goed en realistisch antwoord paraat hebt. Zorg dat het antwoord wel past bij de functie waarop je solliciteert.

8. De dont’s
We hebben je verteld wat je vooral wel moet doen tijdens een sollicitatiegesprek, maar er zijn natuurlijk ook dingen die niet zo netjes of niet goed zijn tijdens een gesprek.

 • Kom niet te laat!
 • Niet onderuit gezakt zitten; een actieve houding.
 • Zorg dat je je competenties/vaardigheden goed kan onderbouwen.
 • Praat niet om de vragen heen, geef eerlijk antwoord.
 • Val niet in de rede, laat je gesprekpartner uitpraten.

Nu je er helemaal klaar voor bent rest ons niks anders dan je heel veel succes te wensen bij je sollicitatiegesprek.


Geschreven door Anton Hekman
Laatst aangepast op